3% КРЕДИТ ДЛЯ АТО(ООС) ТА ВПО

Шановні відвідувачі!

      Позавчора, 07 вересня на головному сайті Держмолодьжитла та усіх регіональних управлінь було оприлюднено довгоочікуване для багатьох з вас повідомлення про поновлення прийому ЗАЯВ ПРО НАМІР отримати трьох відсотковий кредит на придбання житла.

      Це оголошення викликало суттєвий інтерес. За першу добу понад 300 переглядів. Це цілком природно. Харківщина посідає 4 місце по кількості зареєстрованих ВПО. Це понад 134 тисяч осіб, з яких біля 46 тисяч працездатного віку. Переважна більшість сімей ВПО до цього часу не має власного житла, а мешкає у найманих квартирах. Безумовно далеко не усі ВПО можуть отримати кредити через вік або відсутність офіційних доходів. Але ж, лише за три дні у грудні минулого року було зареєстровано 728 заяв про намір отримати кредит.  Реєстр кандидатів на отримання безвідсоткового кредиту для ВПО за рахунок бюджету міста Харкова, якій формується лише з 2018 року містить 310 сімей. І ця кількість не набагато менша ніж кандидатів  у молодіжному реєстрі кандидатів, якій ведеться з 2011 року. Наочні як гострота проблеми, так і бажання вирішити її за допомогою доступного кредиту. Таким чином цілком логічним та зрозумілим виглядає зацікавленість в інформації. Вчора безліч телефонних звернень стосувалось саме цього оголошення. Саме тому зараз дам відповіді на головні запитання:                                                                  questions 1

1.     « Що правда, знову можна подавати заяви?»

Так, завтра можна буде. На сайтах Держмолодьжитла та РУ міститься достовірна інформація.

2.     «А коли почнеться кредитування?»

Не відомо. Бюджет ніхто не переглядав з березня. На ці кредити будуть спрямовані лише кошти від повернення. 14 мільйонів до кінця року, на всю країну. Цього не вистачить, навить на 1 кредит у кожній області. Інших ресурсів немає. Рішення про оновлення прийому заяв не пов‘язане з розгортанням кредитування.

3.     «Коли та куди можна прийти подати заяву?»

УВАГА! ВАЖЛИВО! Очних консультацій щодо заповнення заяв не буде! Це технічно не можливо в умовах карантину. Не треба нас шукати ані на вул. Данилевського, ані на вул. Полтавський шлях. А якщо ви зробили усі необхідні дії згідно Інструкції, то навіщо вам витрачати час та кошти на дорогу і ще й наражатися на небезпеку? Надсилайте поштою. Краще, звісно, електронною. До того ж, грудень наочно продемонстрував, що ті кандидати, які вирішили надавати паперові заяви особисто, відстали у черзі на десятки номерів. На початку дня по «електронці» за хвилину заходило десятки заяв. А заповнення та підписання заяв та анкет в офісі займало навить у одинаків не менш 15 хвилин, а дехто сидів годинами…

І тоді ще ніхто не знав подальшої долі програми кредитування. Зараз ситуація інша – черга понад 700 сімей, коштів немає, помаранчева зона карантину…

4.     « А якщо в мене немає поштової скриньки та комп’ютера, як мені скористатися програмою?»

УВАГА! ВАЖЛИВО! Цілком не зрозуміло, яким чином, у такому разі, людина побачила оголошення? Тобто, все ж таки є доступ до сайту? Родичі, друзі, знайомі допомогли отримати інформацію. Допоможуть ще раз. До того ж, якщо у вас немає постійного доступу до нашого сайту, ви не побачите оголошення із запрошенням з’явитися з документами для отримання кредиту, коли до вас дійде черга. Таким чином відповідь наочна – ви не зможете скористатися програмою без допомоги комп’ютеру або іншого девайсу. Як правило це запитання задають особи віком 55+. Тому наступне питання…

5.     «Чи зможу я отримати кредит, якщо мені більше 50 років?»

Кредит надається на строк до 20 років, але не більше ніж до досягнення позичальником пенсійного віку. Тобто кредит може бути надано. Але строк повернення буде вже не 20 років, а менше. Тобто розмір щомісячного платежу з погашення кредиту буде збільшуватися. Це, у свою чергу, підвищує вимоги до платоспроможності кандидата. Усім раджу уважно прорахувати свої фінансові можливості, а вже потім приймати рішення про подання заяви-анкети.

6.     «Чи можу я отримати кредит, якщо офіційно отримую мінімальну заробітну плату?»

Дуже поширене питання. Ні, скоріш за все не вистачить платоспроможності. До розрахунку приймаються лише офіційні доходи. Оскільки ці кредити передбачають придбання житла на вторинному ринку, де ціни на 30% вищі ніж у новобудовах, то і кредити більші. У минулому році середній розмір таких кредитів був близько 1 млн. грн. Тобто лише у погашення щомісячно піде більше 4000 грн. та 2500 грн. на сплату відсотків. Це вже більше мінімальних 5000 грн.

1.     « Якщо я маю статус як ВПО та брав участь в АТО, чи я маю право подати заяву до обох списків?»

На цей час в Держмолодьжитлі діє Інструкція про порядок реєстрації заяв. Згідно до неї кандидат повинен самостійно обрати одну з двох категорій та поставити лише одну позначку. Заява-анкета з двома вважається не дійсною, осільки постанова КМУ  врегульовує це питання (абзац другий пункту 11). Цілком можливо, що це питання  буде розглянуто та врегульоване через внесення змін до нормативних актів. Але ж не впевнений, що встигнуть до початку реєстрації нових заяв.

2.     «Чи потрібно знову подавати заяву, якщо я вже зробив це у грудні?» 

Дивно, але таких запитань також багато. Шановні кандидати, вам що, недостатньо було грудня? Не потрібно! Ви вже в черзі. Чекаємо і сподіваємось на те, що вона колись зрушиться з місця.

 

7.     «Чи можливо, що оновлення реєстрації, яким-то чином пов‘язане обіцяними німецькими кредитами або з мітингом ВПО ?»

Шановні відвідувачі, я не займаюсь політикою і не є астрологом, щоб гадати по зорях. 25 мільйонів євро від Німеччини не вистачить на усіх вже зареєстрованих у грудні кандидатів. Про мітинг ВПО знав завдяки соцмережам.  Вважаю це збігом. Засідання комісії Мінрегіону планувалось та готувалось заздалегідь. Мене, як і вас, більше хвилюють конкретні обсяги кредитних ресурсів та терміни їх надходжень. Немає часу на «політику» та розгадки. Але рішення прийняте і вже не важливо, з яких мотивів. Давайте разом, візьмемось за продовження списку кандидатів. І в умовах карантину впораємось із цим завданням. Як приклад, список кандидатів на держпідтримку («доступне житло» яке також не фінансується) останні півроку поповнюється виключно через електронну пошту.

       Прошу вже сьогодні уважніше розібратися з вимогами та умовами кредитування, змістом наших оголошень. Тому що є факти, яким складно знайти раціональне пояснення. Починаючи з 21 години 07 вересня та до ранку 08 березня до нашого управління через сайт Держмолодьжитла надійшло 5 (п‘ять) заяв про намір отримати кредит із доданими до них анкетами … ? Складається враження що прочитав офіційне оголошення після важкого трудового дня дехто не зрозумів головного мессиджу, доречи виділеного червоним кольором. Реєстрація розпочнеться о 09 : 00 10 вересня 2020 року!!! Не 08 вересня. І не 08:59  10 вересня… Ми усі це проходили 03 грудня минулого року, коли таки собі «спритні» громадяни зранку надіслали заяви. Усі отримали відмови. А коли повторили спроби – опинилися вже далеко від початку списків.

   Тому перша корисна порадане робить фальстартів, не намагайтеся перехитрувати Долю. Пам‘ятаєте приказку: «Тихіше їдеш – далі будеш»? Детальніше – Перевірте заздалегідь налаштування годинників на своєму комп‘ютері. Вони далеко не завжди коректно відображають час. І якщо він «поспішає», ви можете опинитися у ситуації фальстарту не по своєї волі.

    Завчасне подання заяв спостерігалося не лише по нашому управлінню. Щоб запобігти цим випадкам, зараз модуль «Подати заяву-анкету» вимкнено на сайтах регіональних управлінь. Цілком можливо, що він «запрацює» саме о дев‘ятій ранку 10 вересня? Можливо, що раніше? Питання вирішуватимуть у Києві. Авжеж заповнення бланків, роздрукування, підписання, сканування або фотографування потребує часу. Як же підготуватися до справжнього старту заздалегідь?

Друга порада – зайдить на головний сайт Держмолодьжитла та відкрийте на ньому розділ «Кредит для ВПО та АТО (ООС)». Там також праворуч є «Подати заяву-анкету». Оскільки заяви надаються через сайти РУ, на головному ця сторінка не заблокована. Ви маєте можливість, а ми радимо, скачати на свій комп‘ютер не лише бланки заяв та анкет, а й Інструкцію, зразки заповнення. Ще достатньо часу для ретельного ознайомлення та виготовлення необхідних файлів.

e mail2   Хто пам‘ятає грудневий квест, той зрозуміє про що я кажу. У перший день прийому заяв одночасні звернення тисяч кандидатів перевантажили сервер сайту. Сподіваюсь, що цей досвід врахують адміністратори сайту, але наступна порада – згідно з Інструкцією про подання заяв-анкет, ви можете відправити скани чи фото або із сайту, або зі своєї особистої скриньки прямо на нашу. Обрав другий варіант ви трохи розвантажите сервер. ВАЖЛИВО! Час надходження від обраного варіанту не зміниться. У грудні черговість визначалась по даним сервера, хоча до пошти управління заяви доходили пізніше.

  Наступні поради також ґрунтуються на досвіді:

– Не переплутайте сторінки сайту. Технологія та процес подання заяви практично однаковий для «Доступного житла», «Кредитів з статутного капіталу» та «Кредитів для ВПО та АТО(ООС)». Дизайн сторінок та Інструкції тотожні. А ЗАЯВИ РІЗНІ! Яку отримаємо до того списку і потрапите. А виявиться це лише через добу;

-  Не залишайте вільними, незаповненими поля у заявах та анкетах;

- Обов‘язково підписуйте за себе та за дітей, датуйте підписи;

- Користуйтесь зразком, але НЕ ПЕРЕПИСУЙТЕ з нього дані. Звертаю увагу. Були випадки. І ми отримували заяви адресовані Полтавському РУ (як у зразку).

  Увага до деталей і все буде добре. Якщо виникають конкретні питання, пишіть на khv.20@molod-kredit.gov.ua

Олександр ВЕНЗЕЛЬ, директор РУ

Бережіть себе та оточуючих. Слідкуйте за новинами.

Ми працюємо для вас.