ЩО ПРИНІС ВИСОКОСНИЙ РІК?

     Вчора було оприлюднене інтерв‘ю очільника Держмолодьжитла Сергія КОМНАТНОГО Будівельному порталу (http://budport.com.ua)про підсумки 2020 року і перспективи роботи Фонду у 2021 році. І цей матеріал, як іноді викликав бажання звернутися до вас, шановні відвідувачі нашого сайту, від першої особи.

   Зважений аналіз та політкоректність у висловлюваннях, притаманна Сергію, як відповідальному керівнику Державної установи. Мені цілком зрозуміла ретельність, з якою мій керівник підбирав кожне слово. Він цілеспрямовано та послідовно намагається, крок за кроком наповнити нашу діяльність змістом та сенсом. Єдиним показником ефективності роботи Держмолодьжитла завжди було та залишиться одне – кількість громадян України, які здобули власне житло за допомогою програм, що ми виконуємо. Для цього житлові програми по-перше повинні існувати, тобто бути законодавчо забезпечені необхідною нормативною базою (бажано якісною). А друга необхідна складова частина, це реальне стале фінансування. Так влаштовано, що доля цієї чи іншої програми цілком залежить від конкретних чиновників (посадовців різного рівня), від їх власних уявлень, а іноді й настрою. Сергію, за обов‘язками та характером роботи, доводиться спілкуватися з різними посадовцями і з різними народними депутатами. Звідсіля й політкоректність… Я ж, на щастя, перебуваючи на дистанції та, природно, на фініші своєї «кар‘єри» можу дозволити собі «загострити кути». Давайте, як завжди, разом подивимось на події та результати минулого року.

     Безумовно він був складним. Високосні роки завжди, якщо вірити народній мудрості, відрізнялися підвищеним рівнем негараздів. І здається, що COVID 19 це не єдина біда. Для багатьох він став лише «прикриттям» для діяльності або бездіяльності…

     У 2020 році Харківське регіональне управління працювало за 10 напрямками роботи. Всього було укладено 212 нових договорів на  загальну суму 116,24  мільйони гривень.

     Це реальне падіння обсягів, у порівнянні з попереднім 2019 роком обумовлено тим що майже не було фінансування з державного бюджету. Якщо у 2019-му році на Харківщину з централізованих джерел було профінансовано 106 договорів на суму 35,3 мільйони гривень, а їх доля складала 26,7 % від загального обсягу, то минулорічне «Київське» фінансування «важило» лише 2,5% від річного обсягу, а саме 2,91 млн. грн., яких вистачило на укладання 4 кредитних договорів.

   До чого причетний COVID 19 ? А до чого – ні?

  Наприкінці 2019 року, коли Держмолодьжитло працювало з ранку до ночі щоб використати мільйони державних коштів, Президент України Володимир Зеленський анонсував державну програму пільгового житлового кредитування для ВПО та учасників АТО (ООС). Тому що 24 грудня було оприлюднено ПРОЕКТ КОНЦЕПЦІЇ Держпрограми забезпечення житлом саме цих категорій громадян. Було надане відповідне доручення Уряду. Було створено робочу групу для розробки програми, до якої входили фахівці різних міністерств та відомств. Вже в січні під керівництвом першого заступника Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Антона КОЛУМБЕТА пройшла селекторна нарада з усіма ОДА. А в лютому з‘явилися повідомлення про те, що Кабмін затвердив концепцію Держпрограми забезпечення житлом учасників АТО/ООС і внутрішньо переміщених осіб до 2025 року. На рівні концепції все і зупинилося. Тому що 4 березня Верховна Рада звільнила прем'єр-міністра Олексія Гончарука та увесь уряд. Новим очільником Кабміну став Денис Шмигаль.

   Пішли з посад Альона БАБАК, Оксана КОЛЯДА, її заступники та інші фахівці, які плідне співпрацювали з Держмолодьжитом у 2019 році, завдяки яким вдалося в останні дні року, на тлі катастрофічного дефіциту держбюджету, відстояти фінансування практично укладених договорів…

    Коронавірус з‘явився трохи пізніше… І вже інші посадовці викреслили в бюджеті рядок надання дежпідтримки на будівництво доступного житла у 2020 році, а разом і останні надії багатьох кандидатів.

    Для деяких областей та міст в країні таке рішення урядовців виявилось сигналом до дії. Як і у Києві, на місцях переглянули свої річні кошториси і скасували видатки на місцеві житлові програми. І все, нібито через боротьбу з COVID 19.

   Невже ж 100 мільйонів, які з держпідтримки спрямували до «протиковідного фонду» відіграли, якусь-то суттєву роль? Я кажу – Ні.
   Чи не потерпали бюджети міста Харкова та області від економічних наслідків пандемії? Я кажу – Так. Як і усі інші. Чи не з‘явилися у Харкові чи області невідкладні та незаплановані видатки у зв‘язку з надзвичайним станом з весни 2020? – Я кажу – Так. Як і в інших.

   Однак, на відміну від Держави та низки інших регіонів, ми протягом цього складного високосного року отримали усі планові видатки та використали за призначенням 14,99 мільйонів гривень із бюджету Харківської області та 99,3 мільйона гривень з бюджету міста Харкова.

   Як не згадати вислів, знайомий з радянських часів «Кадри вирішують усе». Він не втратив актуальності. Як і інший: «Хто бажає – шукає можливість. Хто ні – шукає причину».

    Коли є бажання та наміри допомогти своїм громадянам, будь-які зовнішні виклики не можуть стати перешкодою.

    В умовах суворого дотримання протиепідемічних заходів колектив Харківського регіонального управління виконав своє призначення. Як вже казав вище, з‘явилося 212 нових учасників програм. Тобто ще 212 родин чи одинаків отримали можливість придбати 228 квартир.

  Детальніше про наші  програми:

- 3 довгострокових кредити на будівництво житла молодим громадянам надано за рахунок власних коштів Держмолодьжитла на загальну суму 1,96 мільйона гривень;

- 54 пільгових молодіжних кредитів на будівництво 67 квартир* надано за рахунок бюджету міста Харкова. На це знадобилось 47,08 мільйона гривень;

- 19 сімей з числа працівників бюджетних,   комунальних  або вищих навчальних закладів  Харкова отримали пільгові кредити на загальну суму 11,71 мільйона гривень;

- 36 пільгових (безвідсоткових) кредитів надано учасникам бойових дій в зоні АТО (ООС), на суму 25,00 мільйона гривень з бюджету міста Харкова;

-15 сімей внутрішньо переміщених осіб отримали пільгові бюджетні кредити, у т.ч.:

      - 14 – безвідсоткові  кредити на будівництво 16 квартир*, на суму 7,96 мільйонів гривень з бюджету міста Харкова;

      - 1 – довгостроковий 3%- ні кредит на придбання житла за рахунок держбюджету, на суму 0,95 мільйона гривень;

- 22 сім‘ отримали держпідтримку (безповоротну грошову субсидію) на будівництва житла за рахунок міста Харкова (6,54 млн. грн.), у т. ч.:

     - 16 за напрямком 50/50 (витрачено 4,87 млн. грн.)

     -   6 за напрямком 40/60 (на суму 1,67 млн. грн.).

- 4 договори про надання часткової компенсації відсотків за іпотечним кредитом АБ «Укргазбанк» на будівництво житла. Витрати бюджету міста за цім напрямком Програми склали 48 000 гривень.

- 59 сімей учасників бойових дій в зоні АТО і ООС отримали підтримку на будівництво житла за рахунок бюджету Харківської області на загальну суму 14,99 мільйона гривень.

____________

* Умови кредитування чи надання держпідтримки на будівництво (придбання) житла дозволяють учасникам отримати дві квартири у разі відсутності однієї великої.

   Що ще зробив нам COVID 19 у минулому році?

  Намагався через суворий весняний локдаун зірвати плани будівництва житла нашим партнерам. Але ж, високопрофесійні команди АТ «Трест Житлобуд-1» та ТДВ «ЖИТЛОБУД – 2» майже впоралися з вимушеними простоями березня – квітня та вийшли на звичні потужності з мінімальними корегуваннями.

   Значно більшу шкоду усім будівельникам країни завдав нескінченний процес реформування ДАБІ. Ця перебудова розпочалась майже одночасно із карантинами. У 13 березня 2020 року Уряд вирішив одночасно ліквідувати ДАБІ і одночасно зробити замість одного державного органу, три. Два з них було створено. Але ДАБІ при цьому продовжувала працювати. На практиці низка змін в законодавстві, призвела до хаосу чи, майже, до колапсу в регулюванні містобудівної діяльності. Карантин  зробив ДАБІ абсолютно закритою установою, дозволив нехтувати встановленими термінами розгляду дозвільних документів та інших процедур. У той же час, протягом 2020 року періодично змінюють керівників ДАБІ, у ЗМІ з‘являються повідомлення про викриття масштабних корупційних схем. До справи залучається СБУ. Знову відсторонення від роботи, відкриття кримінальних впроваджень, призначення нових керівників…

  7 серпні, вже на посаді Прем‘єр-міністра України Денис ШМИГАЛЬ публічно, під час круглого столу з нагоди Дня будівельника визнає:

«Реформувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію виявилося не так просто, як хотілося…»

   Все продовжується. Невідомі «інспектори» на свій розсуд вирішують долю об‘єктів будівництва, у тому числі житлового. І, вважаю, що не замислюються, що впливають на долю людей.

  І ось нарешті, наприкінці грудня, виявляється, що з‘явилася НОВА КОНЦЕПЦІЯ реформування ДАБІ. І Міністр розвитку громад та територій України Олексій ЧЕРНИШОВ стверджує - «ДАБІ буде повністю ліквідована на початку 2021 року». Я запитую себе, чи це не дежавю?

   Та найважчим ударом з боку коронавірусу для мене, як і для сотень тисяч харків‘ян, стала смертельна хвороба Геннадія КЕРНЕСА. Місто втратило справжнього патріота… Його девіз: «Любити Харків, працювати для харків‘ян» завжди збігався з моїм внутрішнім відношенням до  своєї справи.

https://stopcor.org/

 

   Прошу вибачення за такий довгий текст. Дякую  усім вам за терпіння та порозуміння. Дякую і за це, що ми разом прожили цей рік навчившись разом протистояти коронавірусу. Про плани на 2021 рік розповім найближчим часом.

З повагою,

Олександр ВЕНЗЕЛЬ, директор Харківського РУ Держмолодьжитла.

Використані матеріали сайтів:

https://www.ukrinform.ua/

https://propertytimes.com.ua/

https://ua.interfax.com.ua/

https://www.ukrinform.ua/