СТАВКА НБУ СТАЄ МЕНЬШОЮ НА 2%

8 vidsjtkiv REDПравління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 8%. Продовження пом'якшення монетарної політики має на меті подальшу підтримку економіки в умовах пандемії та карантинних заходів.

Попереднє зниження ставки НБУ (до 10%) відбулося 13 березня 2020 р.

До початку карантинних заходів, викликаних поширенням коронавірусу, в Нацбанку прогнозували зниження облікової ставки в Україні до рівня 7% до завершення 2020 року.

Зниження облікових ставок давно відомо, як дієвий антикризовий захід. Спостерігається таке зниження з березня у багатьох розвинених країнах. Ставки стрімко подають на рівні десятих відсотка. Європейський центробанк поки що тримає ставку 0%. А деякі країни, такі як Данія, Швеція, Японія мають негативні (від'ємні) ставки. Це, за планом центробанків, повинно було змусити комерційні банки почати позбуватися від надлишкових резервів, стимулюючи економічне зростання.

Для чинних і потенційних клієнтів Держмолодьжитла ця інформація важлива тим, що розмір облікової ставки Нацбанку безпосередньо визначає величину відсоткової ставки за довгостроковим пільговим кредитом для будівництва (реконструкції) та придбання житла молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам за рахунок власних коштів (статутного капіталу) Держмолодьжитла. Розмір ставки за цим кредитом дорівнює обліковій ставці Національного банку України, яка діє на момент ухвалення рішення про надання кредиту.