ПІДСУМКИ РОКУ.

Шановні відвідувачі,

            Вчора ми розповіли вам про події останнього місяця 2021 року і дали зрозуміти, що усі річні плани завершені.

2021 wheel chair

        Тепер давайте подивимось на загальні результати першого року у нашому новому офісі та, одночасно, другого "ковідного" року, що вже минає. 

- 2 довгострокових кредити на будівництво (придбання) житла було отримано молодими громадянами за рахунок власних коштів Держмолодьжитла на загальну суму 1,77 мільйона гривень;

- 47 пільгових молодіжних кредити було надано за рахунок бюджету міста Харкова. На це знадобилось 44,77 мільйона гривень;

- 14 сімей з числа працівників бюджетних установ,   комунальних підприємств   або вищих навчальних закладів  Харкова отримали пільгові кредити на загальну суму 11,27 мільйона гривень;

- 29 пільгових кредитів надано учасникам бойових дій в зоні АТО (ООС) на суму 24,24 мільйона гривень із бюджету міста Харкова;

- 11 сімей внутрішньо переміщених осіб отримали за харківською міською програмою пільгові кредити на загальну суму 7,51 мільйона гривень.

- 22 сімей отримали 8,32 млн. грн. держпідтримки (безповоротна грошова субсидія) на будівництва житла  за рахунок міста – 11 за напрямком 50/50 (витрачено 4,91 млн. грн.) і ще 11  за напрямком 40/60 (на суму 3,41 млн. грн.).

- 51 сім‘я учасників бойових дій в зоні АТО і ООС отримали підтримку на будівництво житла за рахунок бюджету Харківської області на загальну суму 14,99 мільйона гривень.

- 4 сім’ї отримали іпотечні кредити на будівництво житла в АБ «УКРГАЗБАНК» з частковою компенсацією відсотків. Витрати коштів міського бюджету за цім напрямком роботи з початку року склали 252 тис. грн.

- 3 пільгових кредити, загальною сумою 2,76 млн. грн., на придбання житла було надано за рахунок повернення кредитів, раніше наданих з державного бюджету. Один кредит на суму 0,76 млн. грн. для учасників АТО(ООС). Ще два кредити для ВПО на суму 1,0 млн. грн. кожний;

- 34 пільгових кредитів на придбання житла отримали ВПО за рахунок грантових коштів на загальну суму у 35,54 мільйона гривень.

      Таким чином за 2021 рік нашим управлінням було використано за призначенням 151,44 мільйона гривень та укладено за усіма напрямками 217 нових договорів, пов‘язаних з будівництвом або придбанням 243 квартир (ми вже не раз пояснювали, іноді великі родини вимушені придбавати по дві квартири через відсутність трьох- чи чотирьох-кімнатних) загальною площею 12 686 кв.м.

       Давайте тепер порівняємо з минулорічними підсумками?

 2021 2020

    У 2020 році було використано 116,24 мільйона гривень. Укладено було 212 нових договорів, пов‘язаних з будівництвом або придбанням 228 квартир  загальною площею 12 757 кв. м.

Нібито маємо наочний прогрес? На 35,2 млн. грн. більше! Зростання обсягів на 30%... 

       Але ж 35,54 мільйони це німецьки грантові кошти. Тобто лише цей проект і забезпечив зростання. Решта фінансування залишилась практично на рівні минулого року. І всього лише на 5 договорів або 2,3% більше. А якщо порівняти площу  придбаного житла, то стає ще сумніше.

    Якщо у минулому році середній розмір пільгового кредиту складав 739 тис. грн., а середня площа житла, придбаного одним новим клієнтом була 60,18 кв. м., то зараз цей показник знизився до 58,46 кв.м. при тому, що середній кредит склав вже 913 тис. грн. Безумовно, на ці опосередковані розрахунки також суттєво впливає загальна зміна структури кредитування через започаткування міжнародного проєкту для ВПО. Використання вторинного ринку та лібералізація обмежень нормативної вартості об‘єктів кредитування мають місце, як і при кредитуванні ВПО та учасників АТО(ООС) відповідно до Порядку-980. Середній розмір таких кредитів перевищує 1 мільйон гривень.
    Збільшується поступово і середній розмір бюджетних пільгових кредитів. Молодіжні пільгові кредити завжди були більшими за інші. І зараз досягли середнього розміру у 950 тисяч гривень, проти 850 тисяч у минулому році. Ще помітніша різниця серед інших позичальників за міською програмою. Від 647 тисяч гривень за рік середній розмір таких кредитів збільшився до 797 тисяч. Цілком зрозумілі причини збільшення вартості житла, як на первинному, так і на вторинному ринках. Авжеж, у наступному році потрібно буде дуже потрудитися над питанням збільшення обсягів фінансування. Інакше важко буде підтримувати показники зростання.

       Наприкінці року треба висловити подяку депутатам Харківської обласної ради та Харківської міської ради. Ми щиро вдячні тим, хто вже багато років поспіль піклувався про місцеві житлові програми. Сподіваємось на таке ж глибоке розуміння та послідовну плідну співпрацю в пошуку сталих рішень для забезпечення достатнім, безпечним та доступним житлом мешканців Харкова та області.

     Щиро дякуємо нашим партнерам за співпрацю, за Вашу надійність,  за Вашу професійність. Нехай і наступний рік буде плідним  та дарує процвітання Вашим колективам, злагоду і здоров’я Вам, вашим сім’ям!

Залишайтесь з нами. Слідкуйте за новинами та оголошеннями.

Ми працюємо для вас.