15 МІЛЬЙОНІВ ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ ВІТЧИЗНИ

Groshi and domiki   Сьогодні депутати Харківської обласної ради на пленарному засіданні ХІХ  сесії затвердили видатки для надання у поточному році підтримки на будівництво житла учасникам бойових дій в зоні АТО та ООС. Нову програму було затверджено в грудні минулого року.

   За умовами програми до 40% вартості житла, що будується, із бюджету області можуть отримати учасники програми, які мають можливість внести решту вартості новобудови.  

   Заплановано використати протягом року 15 мільйонів гривень. За прогнозними розрахунками  це дасть змогу придбати житло ще 60 захисникам суверенітету України.

   Нагадаємо, що аналогічна програма для учасників АТО діяла на Харківщині у 2016 -2918 роках. За час дії програми 137 сімей учасників АТО придбали власне житло за допомогою бюджету області. Нова програма декілька відрізняється від попередньої оскільки відбулися зміни у законодавстві.

  Одночасно на сесії було затверджено і «Порядок використання коштів обласного бюджету з метою надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції Об`єднаних сил для будівництва житла в Харківській області».  Цей документ врегульовує процеси реалізації програми.  Тому його затвердження дає змогу рухатися далі усім учасникам підготовчого етапу.

    Відповідно до Порядку треба розглянути пропозиції  харківських будівельників та узгодити перелік об‘єктів будівництва для використання в Програмі. Також потрібно, як найшвидше утворити комісію для визначення черговості кандидатів. Також необхідно, виходячи із вимог затверджених нормативних актів  розробити відповідні договори. І, нарешті, треба визначити планові терміни виділення коштів для надання підтримки.

   Харківська обласна громадська організація «Спілка ветеранів АТО», на яку покладено відповідальність за роботу с кандидатами, Департамент містобудування і архітектури Харківської обласної державної адміністрації, що є Головним розпорядником коштів обласного бюджету, передбачених на фінансування Програми та наше управління, як одержувач бюджетних коштів та виконавець Програми  мають трирічний досвід плідної співпраці. Це дає впевненість у тому, що усі робочі питання для практичного надання підтримки будуть вирішені протягом  найближчих 1-2  місяців.