2020 - Й, ВСЕ ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄТЬСЯ!

2020 start button 

  За звичай у січні, коли лише починається новий бюджетний рік, нам нічого розповісти про свою роботу, окрім, як поділитися планами. Але ж, можна сказати, що цей рік вже стає незвичайним. Ми стартували, як ніколи рано.

     За рахунок бюджету міста Харкова було надано три пільгових кредити молодим сім’ям на загальну суму 2,56 мільйона гривень.

 

     Всього ж на поточний рік в бюджеті міста передбачено 40 млн. грн. кредитних ресурсів для молоді. Це вдвічі більше ніж у минулому році та найвищій обсяг серед планових видатків місцевих бюджетів країни.

  Нагадаємо, що пільгове бюджетне кредитування за «Державною програмою забезпечення молоді житлом» із держбюджету не здійснюється з 2014 року.

 Натомість, суттєво збільшено для Харківщини  розподіл власних кредитних ресурсів Держмолодьжитла. До 10 мільйонів гривень проти двох минулорічних. Враховуючи зниження ставки НБУ. Ці кредити стають все більш привабливими для молоді, яка не має харківської реєстрації, не може стати  на квартоблік та скористатися пільговими кредитами або не бажає чекати їх роками .

   Стосовно інших, не молодіжних програм повідомляємо, що …

    Збільшено і річні видатки на фінансування міської  цільової соціально-економічної програм будівництва (придбання) доступного житла на 2011-2025 роки, а саме передбачено:

- 25 млн. грн. на пільгові кредити учасникам АТО/ООС  (+ 5 млн. грн.);

- 12 млн. грн на пільгові кредити працівникам бюджетних установ,  комунальних підприємств Харкова та викладачам ВЗО (+ 2 млн. грн);

- 8 млн. грн. на пільгові кредити ВПО (+ 3 млн.грн.).

Планові видатки для надання держпідтримки (безповоротної фінансової допомоги) на будівництво доступного житла складають 10 млн. грн., з яких:

- 5 млн. грн. за напрямком 50/50 ;

- 5 млн. грн. за напрямком 40/60 (працівникам підприємств міста).

     Ще 5 млн. грн. закладено у міському бюджеті для нового напрямку  дії Програми – надання часткової компенсації відсотків по банківським кредитам на будівництво житла.

   Раніше ми повідомляли, що депутати міськради затвердили цей новий напрямок для підвищення ефективності програми. Через прозорість та доступність до участі у міських програмах, довжина списків кандидатів постійно зростає. Цільове залучення кредитних ресурсів державних банків зможе суттєво збільшити кількість харків‘ян, які зможуть поліпшити свої житлові умови завдяки участі в Програмі. Незабаром очікується    затвердження виконавчим комітетом Харківської міської ради Порядку надання часткової компенсації.

  Фінансування за усіма напрямками Програми планується розпочати вже у березні та завершити, як завжди у листопаді.

     Учасники АТО та ООС, як і у минулому році зможуть скористатися 40%-ю підтримкою на будівництво жита за рахунок обласного бюджету. У проекті головного кошторису Харківської області закладено видатки у розмірі 15 млн. грн. Наприкінці лютого відбудеться сесія Харківської обласної ради і після затвердження бюджету розпочнеться практична робота усіх учасників процесу. У минулому, 2019 році, перші 5 мільйонів гривень були виділені наприкінці   червня. Сподіваємось, що у поточному році це трапиться значно раніше.

     Кандидатам на отримання держпідтримки за рахунок державного бюджету, які не отримали бажаного у минулому році, повідомляємо наступне:

- на цей час в бюджеті України (як і на початок 2019 року) закладені видатки для надання держпідтримки   в обсязі 100 млн. грн.;

- розподілені ці видатки також аналогічно минулорічному розподілу, тобто на Харківщину заплановано ті ж самі 6,35 мільйонів гривень, фактичне фінансування планується з жовтня  по грудень.

     Зовсім відсутні держбюджетні видатки на пільгове кредитування ВПО та учасників АТО (ООС).

   Інформація ця, безумовно, не викликає захвату… Але ж, якщо згадати кінець минулого року та наявну у відкритих джерелах інформація, то можна очікувати значних змін у питанні забезпечення житом вказаних категорій громадян. Тому – чекаємо гарних новин разом.

 

Ми працюємо для вас. Слідкуйте за інформацією на нашому сайті.