ЧЕРВЕНЬ ТА ПІВРІЧЧЯ. ПІДСУМКИ.

Cherven      Позаду залишився блискавичний червень.

      Завдяки святам,  у червні було лише 20 робочих днів. Та і ці дні проходили цікаво та швидко через нові виклики та завдання, що пов’язані з підготовкою до першого рандомного визначення позичальників за новим українсько-німецьким проєктом кредитування ВПО. Ця подія за планами організаторів відбудеться 19 липня. За для більш ефективного старту міжнародного проєкту зараз відбувається ретельна перевірка та узгодження даних кандидатів. Як і очікувалось, в деяких випадках не вдалося автоматично перенести інформацію із списків кандидатів на державні кредити (які не фінансуються з бюджету) до нової бази даних. Частіше через невірно вказаний ІПН та відсутність інформації у реєстрах про дітей, які досягли повноліття за час, який вплинув. Додавали роботи і звернення кандидатів, які після власних міркувань вирішили змінити дані по членів сім‘ї або змінити вибір місця майбутнього проживання у разі перемоги. Все це, за умовами проєкту треба зробити до першого розіграшу переможців. І хоча первинну заяву для участі у проєкті можна подати через портал державних послуг «Дія», віддалене внесення змін, на цей час, неможливе. Лише особисте звернення до регіональних управлінь Держмолодьжитла дає змогу щось змінити. Природно, ми ретельно розбираємо кожне звернення, допомагаємо кожному, якщо вирішення питання належить до нашої компетенції. В інших випадках, радимо відвідувачам звертатися до територіальних представництв Мінсоцполітики.

      Але ж поточну роботу ніхто не відміняв. Місцеві програми, як вам відомо працюють. У червні ми окрім планових надходжень із бюджету міста Харкова, отримали ще 5 мільйонів для учасників АТО (ООС) із обласного бюджету. Це другий транш з трьох, відповідно до затверджених обсягів видатків.

    На фактичні результати червня вплинуло і чергове підвищення Мінрегіоном опосередкованої вартості спорудження 1 кв.м. житла. Цей показник використовується при розрахунках усіх наших послуг. Майже півроку ми використовували, встановлене у грудні 2020р.значення – 13907грн/кв.м. І ось чергове підвищення на 848 гривень. Відтепер, як менш протягом найближчих трьох місяців ми будемо розраховувати кредити або суми держпідтримки виходячи із нормативу – 14 755 грн/кв.м. Треба зазначити, що останнім часом ціни у будівництві помітно зростають. На це є об‘єктивні причини. Наприклад, підвищення вартості металопрокату (на 20-30%%). Також зростає заробітна плата кваліфікованим працівникам. Вітчизняні компанії вимушені конкурувати із польськими. Свою долю у подорожчанні відіграли і ринкові чинники (інфляція, зниження ставок по депозитам, особливо валютним). Багато хто бажає захистити свої грошові активи… І, нажаль, за висновками фахівців, найближчим часом призупинення роста цін на житло, як нове, так і вторинне, очікувати не треба.

Більше про це розповідають «Урядовий кур’єр» , «Економічна правда»

     Так чи інакше червень виявився не надто продуктивним. Ми використали за призначенням 8,87 мільйона гривень для того, щоб укласти за усіма напрямками роботи 16  нових договорів.

      Декілька цікавіше виглядає «екватор року». Що ж нам вдалося  зробити за перше півріччя?

  Всього за півроку нашим управлінням було отримано та використано за призначенням 53,07 мільйона гривень та укладено 82 договори за усіма напрямками роботи.

     Для порівняння – за перше півріччя минулого  року ці показники дорівнювали, відповідно: 46,37 млн. грн. та 70 договорів.

    Детальніше загальна картина виглядає наступним чином:

27 пільгових молодіжних кредитів було надано за рахунок бюджету громади міста Харкова. На це знадобилось 23,5 мільйона гривень;

7 сімей з числа працівників бюджетних,   комунальних  або вищіх навчальних закладів  Харкова отримали пільгові кредити на загальну суму 5,45 мільона гривень;

15 пільгових кредита надано учасникам бойових дій в зоні АТО на суму 11,75 мільйона гривень із бюджету громади міста Харкова;

5 сімей внутрішньо переміщених осіб отримали пільгові кредити на загальну суму 2,64 мільйона гривень;

12 сімей отримали держпідтримку (бесповоротню грошову субсидію) на будівництва житла за Харківською міською програмоюз яких– 7 за напрямком 50/50 (витрачено 3,72 млн. грн.) і 5 за напрямком 40/60 (на суму 1,39 млн. грн.)

- 1 новий договір про надання часткової компенсації відсотків за кредитом АБ «УКРГАЗБАНК» на будівництво житла за харківською міською програмою. (Всього ж на компенсацію відсотків з початку року було використано 116 тисяч гривень)

-15 сімей учасників бойових дій в зоні АТО і ООС отримали підтримку на будівництво житла за рахунок бюджету Харківської області на загальну суму 4,51 мільйона гривень.

     У державному бюджеті кошти для надання держпідтримки на будівництво доступного житла та на молодіжне пільгове кредитування не передбачені.

     Натомість розподілом власних коштів Держмолодьжитла на липень знову передбачено виділення на Харківщину кредитних ресурсів.

Слідкуйте за новинами та оголошеннями.

Ми працюємо для вас.