КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

До уваги усіх учасників житлових програм!

Pravo na zahystЯк ми повідомляли, у березні між нашим управлінням та благодійним фондом «ПРАВО НА ЗАХИСТ» було підписано Меморандум про співпрацю.

БФ «Право на захист» є українською  некомерційною організацією, щовже багато років опікується біженцями, внутрішньо переміщеними особами, особами без громадянства та тими, хто постраждав від конфлікту.  Діяльність зазначеної благодійної організації спрямована на захист та дотримання прав людини вищевказаних вразливих груп населення.

В рамках дії Меморандуму, за нашим проханням благодійники підготували інформацію про наявні можливості, відповідно до діючого законодавства України, отримати податкові знижки, а саме:

Податкова знижка за витратами на будівництво (придбання) доступного житла

Згідно з законодавством державна підтримка надається шляхом сплати за рахунок коштів державного та/або місцевого бюджету 30 або 50 відсотків вартості нормативної площі доступного житла

Відповідно до ч.1 ст. 4 Закону України від 25 грудня 2008 року № 800-VI «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», доступне житло – збудовані і ті, що будуються за державної підтримки, житлові будинки (комплекси) та квартири.


     Підпунктом 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

     Відповідно до п.п. 166.3.8 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

  До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) (п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

     Копії зазначених у п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ. У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа (п.п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

Підсумовуючи вищевикладене, зазначаємо :

-       платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року;

-       підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року;

-       для того щоб скористатися правом на отримання податкової знижки, платник податку – резидент, на вимогу контролюючого органу, зобов’язаний пред’являти документи і відомості, пов’язані з правом на отримання податкової знижки.

 

Ми щиро вдячні партнерам за фахове викладення корисної інформації. І звертаємо увагу відвідувачів нашого сайту на те, що нижчевикладене стосується не лише внутрішньо переміщених осіб. Право на знижки мають усі громадяни України, що отримують держпідтримку на будівництво доступного житла за державними або місцевими житловими програмами.

Увага! Вищевикладене не може бути застосоване позичальниками, які отримали та/або отримають у майбутньому пільгові  кредити на придбання житла на вторинному ринку, наприклад, 3%-е кредити для ВПО і АТО/ООС, відповідно до Порядку- 980 або кредити із статутного капіталу Держмолодьжитла.

Натомість податкове законодавство, в іншій своєї частині, передбачає також і знижки для позичальників, що отримали іпотечні кредити. Ці податкові пільги можуть стати у нагоді будь-яким позичальникам. Ми попросили юристів БФ «Право на захист» також ретельно розібратися з цим питанням. Сподіваємось, що невдовзі ми отримаємо таки ж саме «підказки».

Vidsotok LUPA

А для тих, хто не бажає чекати «другої серії», має можливість самостійно вивчити свої права.         Для вас надаємо декілька корисних посилань:

1.   Податкова знижка: як повернути частину сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом.

2.   Проценти за житловим кредитом: які умови включення до податкової знижки?

3.   Громадяни, які скористалися молодіжним житловим кредитом, мають право на податкову знижку.

4.   Податкова знижка за користування іпотечним житловим кредитом.

5.   Право на податкову знижку має той член подружжя, який є позичальником іпотечного кредиту

 

 Бережить себе та оточуючих.

Слідкуйте за новинами та оголошеннями.

Ми працюємо для вас, харків'яни.