НБУ ЗНОВ ПІДВИЩІВ КЛЮЧОВУ СТАВКУ.

NBU blek     Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 9% річних з 10 грудня 2021 року.

     Про це НБУ повідомив на своєму офіційному сайті.

     Як і три місяці потому, керівництво НБУ пояснює необхідністю нівелювання впливу додаткових проінфляційних ризиків, поліпшення інфляційних очікувань і забезпечення стійкого зниження інфляції до цілі 5%.

    Інфляція в країні має декілька  складових та обумовлюється низкою різних чинників. Як внутрішніх, так і зовнішніх.

     За словами заступника Голови Національного банку Сергія НІКОЛАЙЧУКА  під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики:

     «У жовтні темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 10,9% у річному вимірі. За оцінками Національного банку, в листопаді інфляція також знижувалася.»

        Але ж недостатньо, тобто повільніше ніж прогнозувалося.

        Наприкінці вересня голова Ради НБУ, академік НАН України Богдан ДАНИЛИШИН на сторінках «Економічної правди», аналізуючи проект головного кошторису країни на наступний, 2022 рік, зазначив, що прогнози НБУ та Уряду не завжди співпадають:

«Макроекономічний прогноз, на який спирається розрахунок показників бюджету 2022 року, в цілому відповідає прогнозу Національного банку, однак за окремими показниками є більш консервативним, ніж прогноз НБУ.

Зокрема, Уряд прогнозує зростання реального ВВП у 2022 році на 3,8% (НБУ – на 4,0%), номінальний ВВП – 5 369 млрд гривень або (НБУ – 5 485 млрд гривень), споживча інфляція (індекс споживчих цін) – 6,2% (НБУ – 5,0%), промислова інфляція (індекс цін виробників) – 7,8% (НБУ – 5,0%).»

    Авжеж, якщо зміцнення гривні протягом досить тривалого часу могло декілька стримувати інфляційні процеси, то на подорожчання необхідних для виробництва та споживання товарів на зовнішніх ринках ані Уряд, ані НБУ вплинути не у змозі. І ціни в промисловості за 10 місяців поточного року підвищилися у півтори рази.

     А певний  успіх у взаємовідносинах з МВФ, якій також дає підґрунтя для позитивних прогнозів, нівелюється ризиками ескалації Росією військового конфлікту. Наявна суттєва невизначеність з цього приводу може бути чинником погіршення очікувань, зокрема інфляційних, та позначатися у відтермінуванні інвестиційних рішень, що стримуватиме відновлення економіки.   

      «У разі подальшої реалізації проінфляційних ризиків Національний банк готовий підвищувати ключову ставку  на найближчих засіданнях Правління з питань монетарної політики», - попередив Сергій НІКОЛАЙЧУК.

    Нагадаємо, що розмір облікової ставки НБУ визначає величину відсоткової ставки за довгостроковим пільговим кредитом для будівництва (реконструкції) та придбання житла молодим сім'ям і одиноким молодим громадянам за рахунок власних коштів Держмолодьжитла. Ставка за цим кредитом дорівнює обліковій ставці НБУ, яка діє на момент ухвалення рішення про надання кредиту.

     

 

Берережить себе та оточуючих.

Слідкуйте за новинами та оголошеннями.

Ми працюємо для вас.