НОРМАТИВНА ВАРТІСТЬ ЗРОСЛА

Zhitlo dorogoЯк і у всьому світі, в Україні останні роки помітно зростають ціни на житло.

      Сьогодні на сайті Мінрегіону було оприлюднено Наказ від 17.02.2022 №53 «Про показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України». Мінрегіон щоквартально розраховує ці показники, які використовуються зокрема і для розрахунків з учасниками житлових програм.

       Для Харківщини цей індикатор встановлено на рівні 16 820 грн/кв.м.
Це декілька вище середнього по країні.

     Необхідно зауважити, що показники опосередкованої вартості спорудження об’єктів не можуть використовуватися для визначення вартості конкретного об’єкта будівництва.

       Відповідно до законодавства будівництво об’єктів здійснюється на підставі проектної документації, затвердженої в установленому порядку.

       Як завжди, факт підвищення опосередкованої вартості стає приємною новиною для певної кількості кандидатів, які зараз готуються до отримання кредитів. Тому що, суттєво може зменшитися сума сплати за понаднормативну вартість 1 кв. м. Особливо це стосується переможців останнього рандомного відбору з числа ВПО та чергових кандидатів на молодіжний кредит за рахунок коштів Статутного капіталу Держмолодьжитла, оскільки гранична ціна квадратного метра, у даних випадках визначається із збільшуваними коефіцієнтами.
       Для більшості кандидатів, що розраховують на кредити у поточному році ця новина не є радісною. Оскільки цілком зрозуміло, що загальна кількість нових договорів стане меншою, в межах закладених на поточний рік, обсягів фінансування житлових програм.

     Протягом попереднього кварталу ми при розрахунках користувалися значенням 15 898 грн/кв. м. Показник збільшився за 3 місяці на 922 грн. або на 5,7% .

       Нагадаємо, що рік тому Мінрегіон не підвищував показник, тобто станом на 01 січня 2021 року залишили в дії показники станом на 01 жовтня 2020 року. Для Харківської області на рівні 13 907 грн/кв. м. Тобто за рік опосередкована вартість спорудження житла зросла майже на 21%.

      У той же час, за даними фахівців з нерухомості, ціни з початку року зросли в середньому на3%, у 2021 році зростали на 30 та більше відсотків, в залежності від сегменту ринку житла.
     Про те, що відбувається на ринку нерухомості у поточному році і які можливі зміни можна дізнатися на сторінках:
«НАШ» (медіаплатформа);

Новини LIVE;

ФАКТИ;
РБК-Україна

Слідкуйте за новинами та оголошеннями.
Ми працюємо для вас.