НОВИНИ ГАРНІ ТА НЕ ДУЖЕ

На відомому порталі нерухомості «Стройобзор» сьогодні з‘явилося цікаве повідомлення, а саме:

У Харкові найменше число проблемних будівництв

Експерти назвали, в яких містах України найбільше число проблемних об'єктів будівництва.

За підрахунками, Харків виявився на останньому місці, передає СтройОбзор.

Як повідомили аналітики Monitor.Estate і «Українського клубу нерухомості», в цілому по Україні понад 50% всіх споруджуваних (більше 550 будівництв), підпадають під критерії ризикових будівництв.

Найбільша кількість ризикових об'єктів житлового будівництва зводиться в Одесі - більше 76% (з 161 об'єкта). На другому місці Київ - 55% (з 400 об'єктів).

Найменша кількість ризикових будівництв виявлено в Харкові - 42% (з 71 об'єкта) і Дніпрі - 47% (з 43 будівництв).

  Ми вважаємо за добру новину таку оцінку харківських новобудов. Але ж, якщо замилитися глибше, то легко порахувати, що біля 30 об‘єктів будівництва у Харкові фахівці визнали ризикованими. І це не дуже добра новина, тому що не вказано, які саме будинки та на скільки вони ризиковані?

Elita centr      В будівництві, як і у будь-якому бізнесі ризики мають місце. Це нормально. Але ж, у даному випадку, для нас має принципове значення оцінка усіх факторів ризику. Тому що ми працюємо на цьому полі і несемо відповідальність за стан реалізації житлових програм.

Загальний же обсяг ризикових новобудов, вочевидь, схвилював і Міністерство розвитку громад і територій України, за поданням якого Урядом нещодавно внесені зміни до «Порядку надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом». Залишив недоторканим право громадянина на вибір майбутнього житла, урядовці додатково зобов‘язали Держмолодьжитло та замовників укладати між собою договори, якщо будівництво ще не завершено. Така практика існувала в країні до 2017 року. У Харкові за такими договорами про співробітництво реалізуються місцеві житлові програми. Ми готові до співпраці з будь-якою компанією, яка здійснює будівництво житла в Харківській області. Природньо, що за умови надання нам усіх документів, які дозволять проаналізувати наявність та рівень ризиків, про які йдеться вище.

А ось, якщо забудовник відмовляє Вам у наданні дозвільних та інших документів та категорично відмовляєтся від співпраці з державною установою, то є сенс замислитися про рівень ризиків...