ОБ'ЄДНАННЯ ЗУСИЛЬ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ.

Selektor 23.12.20    Сьогодні директор Харківського регіонального управління Держмолодьжитла Олександр ВЕНЗЕЛЬ взяв участь у селекторній нараді з питань забезпечення житлом українських воїнів, а також внутрішньо переміщених осіб.

      Селектор проходив під керівництвом першого заступника Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Антона КОЛУМБЕТА.

       Під час наради розглянули різні моделі, зокрема за принципами співпраці органів місцевого самоврядування і забудовників із координуванням процесом Мінветеранів. Продовження цьогоріч програми пільгового кредитування, яка вже була реалізована минулого року, як пілотний проєкт Мінветеранів та Мінрегіону.

  «Це болюче питання - по всій країні понад 20 тисяч учасників бойових дій, які перебувають на житловому обліку. Ми усвідомлюємо той факт, що насправді їх значно більше. Також маємо близько 400 тис. сімей ВПО, які потребують забезпечення житлом», - розповів Антон КОЛУМБЕТ.

     Перший заступник міністра також зауважив, що створена зараз концепція забезпечення житлом цих категорій містить як механізми, що вже працюють, так і нові принципи та дав завдання місцевим адміністраціям активізувати роботу в цьому напрямку.

    «Ми повинні розглядати та реалізовувати всі можливі варіанти забезпечення ветеранів житлом, впроваджувати спільні проєкти, співфінансування, іпотеки, тощо. Головне досягти результату і зробити це не через десятиріччя, а вже зараз, в найближчі терміни», - наголосив Перший заступник.

За матеріалами офіційних сайтів Мінветеранів  та Харківської ОДА

    Доречно нагадати що на Харківщині ці питання знаходяться у колі пріоритетів місцевої влади вже давно.

    Так у 2015 році в Харківську в міську програму будівництва доступного житла було додано новий напрямок – пільгове кредитування учасників АТО та надано першій пільговий кредит. Всього ж за цим напрямком, за рахунок бюджету міста було надано 117 пільгових кредитів на загальну суму 67,31 мільйонів гривень.

   У квітні 2016 року ,за ініціативою Харківської обласної громадської організації "Спілка ветеранів АТО",  Харківська обласна рада затвердила обласну Програму надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області на 2016 – 2018 роки. Зараз дію програми  продовжено до 2021 року. За час дії програми 200 сімей учасників АТО (у тому числі 22 – ВПО) придбали власне житло за допомогою бюджету області. Загальний обсяг фінансування склав 46,19 мільйонів гривень.

  Пільгове житлове кредитування ВПО, як окремий напрямок харківської міської програми було додано у 2017 році. І ще 16 мільйонів гривень з бюджету міста Харкова використані для надання 28 кредитів.

   У поточному році фінансування вказаних програм передбачено у бюджетних видатках. Обласне фінансування заплановане на рівні минулого року. А депутати Харківської міської ради прийняли рішення декілька збільшити фінансування, оскільки вартість будівництва поступово зростає.