ПОДАЛЬШЕ ЗНИЖЕННЯ СТАВКИ НБУ ВЖЕ ЗАВТРА.

 

«Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 10% річних з 13 березня 2020 року. Національний банк продовжує прогнозоване пом’якшення монетарної політики, щоб повернути інфляцію в цільовий діапазон 5% +/- 1 в.п. та підтримати економічне зростання в Україні в умовах охолодження світової економіки..» - повідомлення на офіційному сайті НБУ.

10 vsdsotkiv   Як правило, термін "облікова ставка" означає відсоток, під який центральний банк - у випадку України – НБУ - фінансує комерційні та державні банки, які потім цим коштом видають кредити.

  У ширшому сенсі під обліковою ставкою розуміють фінансовий механізм, що дозволяє регулювати різні процеси в економіці і впливає на процеси, що відбуваються у фінансовій системі.

Найсильніше вплив облікової ставки проявляється:

- в інфляції, тобто знеціненні грошей, які пересічні споживачі відчувають на собі через зростання цін;

- у доступності кредитів і конкретній відсотковій ставці за ними.

📌Нагадаємо, облікова ставка НБУ безпосередньо впливає на відсоткову ставку за користування житловим кредитом зі статутного капіталу Держмолодьжитла. Розмір цієї ставки дорівнює обліковій ставці Національного банку, що діє на момент ухвалення рішення про надання кредиту.

    Розподілом кредитних ресурсів Держмолодьжитла здійснюється щомісячно виходячи із кількості кандидатів у списках та наявності вільних коштів на ці цілі.

   Ми, у встановленому порядку викликаємо та будемо і далі викликати кандидатів. На цей час, які у минулому році, процес досить повільний. З одного боку кількість бажаючих нібито збільшується. З іншого – дійти до справжнього позичальника досить складно… З початку року був отриманий лише один кредит.

     Просимо виважено віднестися до свого рішення отримувати чи не отримувати кредит і не заволікати із наданням заяви про тимчасову (чи повну) відмову. Особливо це стосується кандидатів, що мають статус «першочерговиків». Своєю  бездіяльністю ви затримуєте інших наступних кандидатів.

       Розуміємо, що хтось з вас вагається зараз… А якщо ставка НБУ і далі буде знижуватися?   Цілком можливо. Гучні заяви та наявні дії з боку Нацбанку сприяють таким очікуванням. Але ж, по-перше банківські ставки завжди будуть більше «базової», по-друге  у тому ж повідомленні НБУ міститься перелік наявних ризиків (негативний сценарій), як зовнішніх, так і внутрішніх.    Pytannya

       Вивчайте питання з різних боків до того як прийняти рішення. Пропонуємо разом перечитати  повідомлення Наприклад, вочевидь, НБУ  намагається  покращити ситуацію:

«Як і раніше, Національний банк очікує зниження облікової ставки до 7% до кінця цього року»

    Чудово. А як це вплине на ринок нерухомості? Кредити стануть доступнішими, ділова активність зросте разом із доходами. Що буває далі? Правильно, ціни зростають тому що збільшується платоспроможний попит. Хто сумнівається, може «покопатися у минулому» та порівняти динаміку здешевлення кредитів та цін на житлову нерухомість…

    Або інше питання – Як вплине подальше зниження ставки НБУ на ваші власні доходи? Чи пов‘язане це з вашою діяльністю?  Якщо частина ваших прибутків це відсотки від депозитних вкладів, то вони обов‘язково зменшяться.

     І таких питань багато. Бажаємо успіхів.

Ми працюємо для вас. Слідкуйте за новинами.