ПОТРІБНІ ЗМІНИ

23 жовтня директор Харківського регіонального управління Держмолодьжитла Олександр Вензель, як заступник голови Ради Всеукраїнської асоціації УКРМОЛОДЬЖИТЛО, узяв участь у семінарі з розробки дизайну публічних консультацій щодо реформи житлової політики.

Захід пройшов під егідою Міністерства розвитку громад і територій України у межах проекту “Залучення громадян у процес прийняття рішень шляхом проведення публічних консультацій” за сприяння Національного Демократичного Інституту та Інституту «Республіка» завдяки підтримці Уряду Сполученого Королівства Великої Британії і Фонду розвитку ефективного врядування.

Держмолодьжитло на семінарі представляв голова правління Сергій Комнатний.

StartsevaВідкриваючи семінар виконуюча обов‘язки директора Департаменту житлової політики та благоустрію Мінрегіону Світлана Старцева повідомила про необхідність проведення публічних консультацій, як сучасного дієвого інструменту при реформуванні тієї чи іншої галузі. Не є виключенням і житлова політика.

Україна до цього часу живе за радянським житловим кодексом, який врегульовує те, чого вже не існує багато років. Верховна Рада України, ще у 1995 році, затвердила Концепцію державної житлової політики. За час незалежності було прийнято десятки законів та інших локальних нормативних актів, які так чи інакше торкаються конституційних прав громадян на дах над головою. Але ж через Житловий Кодекс УРСР багато з них просто «не працюють». Цей тягар минулого заважає нормальному розвитку громад та країни. Україна залишилась єдиною на пострадянському просторі державою, яка не змінила житлове законодавство.

    Виклики останніх років загострили проблему. Через віну на Сході сотні тисяч українців залишились просто неба. А Держава виявилась не готовою надати їм притулок. В короткий час українська армія встановила обороноздатність. А забезпечення військовослужбовців житлом продовжує бажати кращого. Немає коштів на створення житлових фондів соціального призначення. А останні квартири, що іноді переходять до комунальної власності розподіляються за радянськими принципами та одразу приватизуються.

      Попереду нас чекають нові виклики. Радянський Союз залишив нам не лише багатотисячні безнадійні черги на «безкоштовне» житло. Вже розпочався процес руйнації панельних будинків. Поки що це поодинокі випадки. Але все частіше нам повідомляють таки сумні новини. Ще небагато часу і вони почнуть складатися, як карткові будиночки…

      Не менш проблемних питань і з експлуатацією існуючого житлового фонду незалежно від його віку. Виявляється, громадяни далеко не завжди готови брати на себе відповідальність власників житла. Особливо це стосується багатоквартирних будинків. З різних причин багато хто не може або не хоче жити за правилами, встановленими для співвласників таких будинків. Тобто все більше громадян бажають повернути свої квартири у комунальну власність або іншим чином позбутися цього тягаря. Але законодавство не передбачає такої можливості.

- Тому робота з написання проєкту нового Житлового Кодексу України, яку провадить Мінрегіон спільно з експертним середовищем, у тому числі, звичайно, за участі фахівців Держмолодьжитла, є стратегічно важливою, - повідомив очільник Держмолодьжитла Сергій Комнатний після завершення семінару.

Бережіть себе та оточуючих. Слідкуйте за оголошеннями.

Ми працюємо для вас.