ПРОГРАМИ ЗАВЕРШИЛИСЯ. ХАЙ ЖИВЕ ПРОГРАМА!

Шановні відвідувачі,

    Ті, хто уважно стежить за нашою роботою, хто намагається зрозуміти і зміст, і долю житлових програм, давно звернули увагу на те,  що у Харкові це питання багато років є одним із пріоритетів стратегічного розвитку міста.

     Вчора депутати Харківської міської ради ухвалили дуже важливе рішення. А саме припинили обидві міські житлові програми, якими ми так пишалися протягом останніх десяти років, за якими ви так ретельно наглядали.

Втратили чинність:

- Рішення 49 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 27.10.2010 № 312/10 «Про Міську цільову програму молодіжного житлового кредитування на 2011-2025 роки» (зі змінами).

- Рішення 48 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 22.09.2010 №274/10 «Про Міську цільову соціально-економічну програму будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2025 роки» (зі змінами).

     Сотні молодих сімей за ці роки скористувалися пільговими кредитами за рахунок міського бюджету. Ще більше харків‘ян зараз мають власне житло, завдяки участі у другій програмі. Зрозумілість умов, простий (у декілька кроків) доступ до участі в міських програмах, прозорість результатів, а головне наявне та зростаюче рік від року фінансування, зробили їх не просто популярними. Починаючи з 2017 року щомісячно реєстри кандидатів за усіма напрямками щомісячно поповнюються.

Terehov    Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов ініціював, а депутати міськради ухвалили рішення. Чому і як?...

    Тому що першим пунктом рішення є:

1. Затвердити Міську цільову програму будівництва (придбання) доступного житла на 2021-2030 роки (додається).

Програму передбачається реалізовувати за такими напрямками:

1) будівництво доступного житла з наданням державної підтримки за рахунок коштів бюджету Харківської міської територіальної громади;

2) забезпечення доступним житлом працівників підприємств м. Харкова

3) надання пільгових кредитів на будівництво (придбання) доступного житла для працівників бюджетних установ м. Харкова;

4) надання пільгових кредитів на будівництво (придбання) доступного житла для учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції;

5) надання пільгових кредитів на будівництво (придбання) доступного житла для внутрішньо переміщених осіб;

6) надання пільгових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (придбання) доступного житла;

7) часткова компенсація відсотків за кредитами, отриманими позичальниками в банках, на будівництво (придбання) житла.

       Як бачите, змістовно нічого не змінилося. Програма містить усі діючи зараз напрямки. Заплановані видатки зараз перегляду не підлягають. Найближчим часом виконавчим комітетом будуть затверджені оновлені, більш досконалі, порядки формування реєстрів кандидатів та порядки використання коштів бюджету на кожний із напрямків Програми.

     Ми вважаємо прийняте рішення своєчасним та доцільним.

      Результати нашої роботи залежать не від кількості програм, а від їх якості та ОСЯГІВ фінансування. Яка різниця молодій сім‘ї, яку саме назву має програма, якщо умови кредитування (доречи встановлені Законом України) залишаються такими ж. Місця кандидатів у наявних Реєстрах залишаються.

      Збережено усі налагоджені алгоритми дій. Не помітний для користувачів ефект від оптимізації – це економія ресурсів. Адмініструвати одну програму замість двох подібних, природно, зручніше. А тому ефективніше. Як нам, так фахівцям міськвиконкому відтепер замість двох паралельних звітів залишиться один. Протягом декількох років міська рада розглядала зміни та доповнення до обох програм.  Зміни до кошторисів, продовження терміну дії, тощо раніше розглядалися як два різних питання. Готувалось два питання порядку денного, оформлювалось два подібних рішення. Двічі голосувалося практично одне і те ж...  Так що, враховуючи, що життя не стоїть на місці і нова програма, скоріше за все ще не раз буде вдосконалюватися та розвиватися в інтересах міста та харків‘ян, оптимізація дасть суттєвий ефект.

   Не менш важливим уявляється рішення про термін дії Програми до 2030 року. По-перше він співпадає із терміном чинної Стратегії розвитку міста. По-друге, треба звернути увагу на такий «молодий» та перспективний для багатьох напрямок, як компенсація відсотків позичальникам банків. Вона надається (відповідно до нормативки) 5 років протягом дії Програми. І вже багато кандидатів звертали увагу на то, Програма була до  2025 року. Тобто компенсація у 2026 році вже знаходилась під сумнівом.  Та і для багатьох інших кандидатів, які зараз далеко від перших номерів у різних Реєстрах, рішення про продовження терміну додає, якщо не впевненості, так ґрунтовної надії.

   

Бережить себе та оточуючих.

Слідкуйте за новинами та оголошеннями.

Ми працюємо для вас.