РЕКОРДНЕ ЗНИЖЕННЯ СТАВКИ НБУ.

Нещодавно Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 8% до 6%

Це – найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України. З високою імовірністю споживчий та інвестиційний попит залишатиметься пригніченим довше, ніж прогнозувалося у квітні. З одного боку, це утримуватиме інфляцію нижче цільового рівня довше, ніж передбачає квітневий прогноз. З іншого боку, це означає, що падіння української економіки може бути глибшим, ніж очікувалося. Такий розвиток подій вимагає подальшого пом'якшення монетарної політики для підтримання економіки на етапі поступового згортання карантину.

З повідомлення на сайті НБУ

 

PIKEСтрімке зниження ставок спостерігається у багатьох, країнах. Це нагадує  пікірування літаків. І декого це засмучує. А даремно. Звернемось до авіації. Одразу з‘ясується, що пікірування належить до простого пілотажу. Тобто не треба бути асом для використання цього елементу. Пікірування застосовується для швидкого розгону літака за рахунок втрати їм висоти і придбання швидкості, що перевищує максимальну швидкість горизонтального польоту. Також пікірування є елементом більш складного фігурного польоту і маневрування (частіше – оборонного). Погодьтесь, саме цим займаються центробанки в умовах кризи. Падіння для забезпечення чергового підйому. Іноді з маневруванням. Головне це досвід та навички «пілотів». Але є декілька країн, де після минулої фінансової кризи ставки рефінансування залишилися наднизькими. Умовно – на малій висоті краще розглядіти цілі.  

Для потенційних клієнтів Держмолодьжитла ця інформація важлива тим, що розмір облікової ставки Нацбанку безпосередньо визначає величину, як відсоткової ставки за довгостроковим пільговим кредитом для будівництва (реконструкції) та придбання житла молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам за рахунок власних коштів (статутного капіталу) Держмолодьжитла так і на розмір часткової компенсацію банківського кредиту за новим напрямком харківської міської програми будівництва доступного житла.

Тобто вказані кредити стають усе вигіднішими. А ось бажаючим отримати часткову компенсацію банківського кредиту ця новина, природно, буде не до вподоби. Хоча компенсація  і у 6% при кредиті, наприклад, розміром у 500 тис. грн. за перший рік користування складе 29,3 тис. грн. А за 5 років (саме такий строк надання компенсації) позичальник безповоротно отримає з бюджету міста Харкова  127,5 тисяч гривень.

Враховуючи тенденції зниження облікової ставки НБУ, з оглядом на приклад інших країн, можна допустити, що найближчим часом рекорд знов буде оновлено.

Тому радимо харків’янам, які потребують поліпшення  житлових умов, уважніше придивитися до наявної пропозиції. Довгостроковий (на 20 років) кредит від АТ «УКРГАЗБАНК», без додаткових чи прихованих комісій, та ще й з щомісячною частковою компенсацією   відсотків  перші 5 років користування кредитом. Краще цього сьогодні лише пільгові бюджетні кредити, що надаються за рахунок бюджету Харкова. Але ж, по-перше вони розраховані лише на окремі верстви населення міста. А часткову компенсацію може отримати будь-який позичальник, якщо він визнаний таким, що потребує поліпшення житлових умов. По-друге,  кількість бажаючих скористатися пільговими бюджетними кредитами, через ефективність реалізації житлових програм,  за останні роки неймовірно   зросла. Реєстри кандидатів за усіма напрямками вже налічують сотні сімей чи одинаків. Банківський кредит з частковою компенсацією відсотків, на нашу думку, є  розумною альтернативою багаторічному очікуванню у «черзі».

Ми незабаром обов‘язково детальніше оглянемо новий напрямок міської програми.

Бережіть себе та оточуючих.

Слідкуйте за новинами та повідомленнями. Ми працюємо для вас.