СТАВКА НБУ ЗМЕНШУЄТЬСЯ. ЩО ДАЛІ?

«Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 11% річних з 31 січня 2020 року. Національний банк продовжує пом’якшення монетарної політики, щоб забезпечити інфляцію на рівні цілі 5% та підтримати стійке економічне зростання. У 2019 році споживча інфляція сповільнилася до 4,1% (з 9,8% у 2018 році) – найнижчого рівня за останні шість років.» - повідомлення на офіційному сайті НБУ.

11 procentov Головна відсоткова ставка впала одразу на 2,5 відсоткових пункти — найбільше від початку року.

    Як правило, термін "облікова ставка" означає відсоток, під який центральний банк - у випадку України – НБУ - фінансує комерційні та державні банки, які потім цим коштом видають кредити.

  У ширшому сенсі під обліковою ставкою розуміють фінансовий механізм, що дозволяє регулювати різні процеси в економіці і впливає на процеси, що відбуваються у фінансовій системі.

Найсильніше вплив облікової ставки проявляється:

- в інфляції, тобто знеціненні грошей, які пересічні споживачі відчувають на собі через зростання цін;

- у доступності кредитів і конкретній відсотковій ставці за ними.

📌Нагадаємо, облікова ставка НБУ безпосередньо впливає на відсоткову ставку за користування житловим кредитом зі статутного капіталу Держмолодьжитла. Розмір цієї ставки дорівнює обліковій ставці Національного банку, що діє на момент ухвалення рішення про надання кредиту.

    Цьогорічним розподілом кредитних ресурсів Держмолодьжитла на Харківську область передбачено до 10 мільйонів гривень.

   Ми, у встановленому порядку викликаємо та будемо і далі викликати кандидатів. На цей час, які у минулому році, процес досить повільний.

     Просимо виважено віднестися до свого рішення отримувати чи не отримувати кредит і не заволікати із наданням заяви про тимчасову (чи повну) відмову. Особливо це стосується кандидатів, що мають статус «першочерговиків». Своєю  бездіяльністю ви  затримуєте інших наступних кандидатів. Ми вимушені чекати 5 робочих днів,щоб скласти "акт про неявку". Чергова "об'ява - запрошення" з'явиться лише  4 лютого.А якщо б усі відгукнулися швидче?...

       Розуміємо, що хтось з вас вагається зараз… А якщо ставка НБУ і далі буде знижуватися?   Цілком можливо. Гучні заяви та наявні дії з боку Нацбанку сприяють таким очікуванням. Але ж, по-перше банківські ставки завжди будуть більше «базової», по-друге  у тому ж повідомленні НБУ міститься перелік наявних ризиків (негативний сценарій), як зовнішніх, так і внутрішніх.     

Vivchay pytannya       Вивчайте питання з різних боків до того як прийняти рішення. Пропонуємо разом перечитати  повідомлення Наприклад, вочевидь, НБУ  намагається  покращити ситуацію:

«Очікується, що найбільше облікова ставка знизиться впродовж першого півріччя поточного року. Це вплине на подальше зниження вартості кредитів для бізнесу та населення, а також стимулюватиме ділову активність».

    Чудово. А як це вплине на ринок нерухомості? Кредити стануть доступнішими, ділова активність зросте разом із доходами. Що буває далі? Правильно, ціни зростають тому що збільшується платоспроможний попит. Хто сумнівається, може «покопатися у минулому» та порівняти динаміку здешевлення кредитів та цін на житлову нерухомість…

    Або інше питання – Як вплине подальше зниження ставки НБУ на ваші власні доходи? Чи пов‘язане це з вашою діяльністю?  Якщо частина ваших прибутків це відсотки від депозитних вкладів, то вони обов‘язково зменшяться.

      І таких питань багато... Бажаємо успіхів.

Ми працюємо для вас. Слідкуйте за новинами.