СТАВКУ НБУ ПІДВИЩЕНО

8 vidsjtkiv RED

       Правління Національного банку ухвалило рішення збільшити облікову ставку до 8%. Продовження пом'якшення монетарної політики має на меті подальшу підтримку економіки в умовах пандемії та карантинних заходів.

      Таким чином ставка НБУ повернулась на рівень квітня минулого року.

       Як і при попередньому підвищенні ставки НБУ (до 7,5%), що відбулося 15 квітня 2021 р., регулятор пояснює це необхідністю стримування інфляційного тиску на економіку. Зараз рівень інфляції наближається до 10%. Але НБУ планує знизити цей показник до 5% у середньостроковій перспективі.

      Про це на пресбрифінгу щодо рішень правління НБУ з монетарної політики повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

"В умовах суттєвішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань", - заявив Шевченко.

Більше інформації на epravda.com.ua

   Для чинних і потенційних клієнтів Держмолодьжитла ця інформація важлива тим, що розмір облікової ставки Нацбанку безпосередньо визначає величину відсоткової ставки за довгостроковим пільговим кредитом для будівництва (реконструкції) та придбання житла молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам за рахунок власних коштів (статутного капіталу) Держмолодьжитла. Розмір ставки за цим кредитом дорівнює обліковій ставці Національного банку України, яка діє на момент ухвалення рішення про надання кредиту.