СТОСУЄТЬСЯ "ЛІДЕРІВ" У РЕЄСТРАЦІЇ ЗАЯВ ПРО НАМІРИ.

Шановні кандидати на отримання пільгових кредитів учасникам АТО (ООС) та внутрішньо переміщеним особам па придбання житла, звертаємо Вашу увагу на наступне:

    Найближчим часом буде завершено опрацювання заяв по місту Києву та Київської області. Після цього інформацію про кількість заяв буде надано до Мінрегіону для здійснення розподілу обсягів фінансування по областям, на кожну категорію кандидатів. Саме для цього заяви і приймалися до 5-го грудня.

   Одразу після затвердження розподілу, на сайті нашого управління буде розміщено списки кандидатів, які запрошуються для надання документів та заяв на отримання кредитів. Це стане черговим випробуванням. Готуємось!

   Враховуючи наближення кінця бюджетного року (26-27 грудня), необхідність розгляду та схвалення переліку одержувачів кредиту та розміру кредиту комісією Мінрегіону, а також можливі відмови в наданні або отриманні кредитів, для надання документів, оформлення договорів, здійснення розрахунків тощо, будуть встановлені жорсткі мінімальні терміни.

  Часу обмаль, тому просимо кандидатів, які зареєстровані на початку реєстрів, не очікуючи запрошення, вже збирати документи та визначитись з об’єктами кредитування та продавцями!

    Дуже просимо вас уважно вивчити ПОРЯДОК використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 р. № 980. Це суттєво прискорить опрацювання виділених кредитних ресурсів.

   Зараз пропонуємо звернути увагу на найважніші (але не вичерпні) вимоги Порядку-980:

  Об’єкт кредитування — квартира у багатоквартирному житловому будинку або одноквартирний житловий будинок за умови, що вони прийняті в експлуатацію не більше ніж 25 років тому чи реконструйовано не більше ніж 15 років тому.

    Ці данні повинні бути підтверджені документально. Якщо об’єкт збудовано нещодавно, відповідні документи можна отримати у забудовників. Якщо будинок знаходиться в експлуатації багато років, то підтверджуючу довідку можна отримати в управляючій компанії, ОСББ, ЖБК тощо (балансоутримувач завжди має документи про будинок).

  Кредит надається на строк до 20 років, але не більше ніж до досягнення позичальником 60 років.

Тобто мають право на кредит громадяни, які вже зараз є пенсіонерами (військові, шахтарі та інші) але термін повернення треба відлічувати до досягнення 60 років. Це важливо для оцінки своєї платоспроможності.

Нормативна площа: 21 кв. метр загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

Нормативна площа обмежує розмір кредиту у разі коли фактична площа квартири більше. Якщо обране вами житло менш нормативної площі, для розрахунку використовується фактична.

При цьому площа житла, що придбавається сім’єю з однієї особи (одинока особа) і є однокімнатною квартирою, становить не більш як 52,5 кв. метра загальної площі, а площа житла сім’ї з двох та більше осіб — не більш як 94,5 кв. метра загальної площі.

Це означає, що одинакам не треба шукати житло більш ніж 52,5 кв.м, а будь-яка родина незалежно від складу також обмежена у виборі.

Гранична вартість 1 кв/м.

    Не треба обирати у межах Харкова жило, вартість 1 кв.м. якого більш 23 124 грн. Якщо ви обираєте житло, наприклад, у м-рні «Мобіль» (с.Пісочін), у Солоницівці, тобто не більш 15 км від межі Харкова то гранична ввартість така ж. А якщо у Лозовій, Чугуїві чи іншому населеному пункті, то вартість 1 кв.м. не повинна перевищувати 13 214 грн.

 Особистий внесок громадянина складає 6 %. За бажанням кандидата розмір власного внеску може бути збільшено.

Якщо вам не вистачає платоспроможності для отримання кредиту розміром 94% вартості житла, можна зменшити суму кредиту за рахунок збільшення власного внеску.

Перелік документів, які необхідно надати до Харківського регіонального управління Держмолодьжитла для отримання кредиту на придбання житла за посиланням: https://khv.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/kredyt-dlya-vpo-ta-ato-oos/neobkhidni-dokumenty

І знову пропонуємо уважніше вивчити, що саме у вас є зараз, а що потрібно негайно замовляти. Інакше ви не зможете своєчасно надати документи У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ. А Порядок-980 передбачає:

« Якщо кандидатом не подано до фінансової установи заяви про надання кредиту з доданням відповідних документів, зазначених у пункті 12 цього  Порядку, фінансовою установою складається акт про неявку особи та неподання заяви про надання кредиту (далі — акт).

Кандидат може подати заяву про відмову від отримання кредиту.

Після надходження заяви про відмову від отримання кредиту до фінансової установи або складеного в установленому порядку акта в той же робочий день у реєстрі робиться відповідне позначення “виключено з реєстру.»

Увага! Серед необхідних документів є такі, що потребують часу на їх отримання у разі відсутності. А саме:

-        довідка про реєстрацію місця проживання, видану органом реєстрації відповідно, якщо у вас ІD-паспорт;

-        відомості з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, що надаються органами доходів і зборів. На усіх повнолітніх членів сім’ї;

-        Особи, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, подають копію посвідчення учасника бойових дій та інформацію про включення до Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення;

-        письмова згоду кожного повнолітнього члена сім’ї, на якого розраховується розмір кредиту щодо включення їх у розрахунок кредиту (в довільній формі); Але ж, така згода або підписується членом сім’ї у приміщені управління при поданні заяви або посвідчується нотаріально.

-        попередній договір про придбання житла (інші документи, що підтверджують зобов’язання або намір власника житла (продавця) укласти з кандидатом договір про придбання житла).

Це, на нашу думку, це «слабке місце» у Порядку-980. Тому що «інші документи…» ускладнюють роботу подальше кредитування та збільшують можливі ризики. Тому наполегливо пропонуємо, при спілкуванні з продавцем житла обговорювати два варіанти встановлення правовідносин, а саме:

1.     Попередній договір. Відповідно до вимог статей 635, 657 ЦКУ попередній договір купівлі-продажу квартири має бути укладений у письмовій формі з обов’язковим нотаріальним посвідченням, оскільки основний договір укладається у формі з обов’язковим нотаріальним посвідченням, попередній договір укладається у формі, встановлений для основного договору. У разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним (ст. 220 ЦК). Цей договір створює для сторін одне основне зобов'язання: укласти протягом узгодженого терміну певний тип цивільно-правового договору на заздалегідь узгоджених умовах. Цього договору достатньо для оформлення та укладання кредитного договору та отримання кредиту. Попередній договір не підлягає державній реєстрації і тому не потребує значних витрат.

А після зарахування кредитних коштів на рахунок позичальника укладається основний договір купівлі-продажу житла, який вже реєструється для переходу права власності.

2.     Договір купівлі-продажу житла з відстрочкою платежу. Такий договір також обов’язково підлягає нотаріальному посвідченню, але право власності за покупцем-позичальником буде зареєстроване після виконання його зобов’язань, тобто повного розрахунку.

      Усіх цікавить питання – скільки кандидатів отримають кредити. Точної відповіді немає. Незалежно від суми фінансування, яка буде визначена розподілом, фактичний підсумок буде залежати від складу сімей лідерів списків та фактичної вартості обраного ними житла. Тобто, якщо одинак обирає собі скромну квартиру подалі, то сума кредиту може виявитися 300-400 тисяч гривень. А якщо батьки, які мають двох дітей та достатню платоспроможність, знайдуть житло площею 90 квадратів за ціною близькою до граничної, то сума кредиту буде наближатися до 1,8 мільйона гривень.

     Порівнюючи стан списків за регіонами, ми сьогодні намагалися спрогнозувати майбутній розподіл. Дуже приблизний розрахунок дає надію, що на Харківщину буде розподілене не менш 4 мільйонів гривень для кредитування учасників АТО (ООС) та біля 10 мільйонів для кредитування ВПО.

      Очікуємо старту другого етапу і разом вивчаємо нормативну базу.

Ми працюємо для вас. Слідкуйте за новинами.