ВЕСНЯНЕ ЗАГОСТРЕННЯ

 

  Ось і зима минула, як-то непомітно. Річні звіти, переїзд на нове місце, продовження карантину… І ось знову весна.

    У лютому підступний COVID 19 знову пішов у наступ. І хоча більшість нових захворювань спостерігається у західних регіонах країни, статистика по Харківській області також не найкраща. І ми продовжуємо працювати у максимально закритому режимі. Наш новий офіс, безумовно зручніший за попереднє приміщення, але про відновлення очних консультацій говорити ще рано. Ми дякуємо за порозуміння усім нашим клієнтам, кандидатам та іншим харків‘янам, які сумлінно дотримуються правил та рекомендацій щодо анті епідемічних заходів.

Одночасно із сумними коронавірусними новинами про зростання  захворюваності та початок щеплення, у ЗМІ, соціальних мережах та мессенджерах з'явилась  інша хвиля інформації про чергові спроби зробити іпотечне кредитування доступнішим, підтримати будівельну галузь, забезпечити можливість громадянам покращити свої житлові умови за допомогою державної підтримки… Створення при Мінфіні нової фінансової установи. Потім стрімкий старт нової "державної програми" через іншу установу - іпотека під 7% річних, на кшталт підприємницьких кредитів 5-7-9… Ці публікації, як правило, носять суто інформаційний характер, обговорення у мережах містять багато неперевірених даних. Кількість звернень за роз‘ясненнями деталей з боку харків‘ян постійно збільшується…

      Ми щиро підтримуємо будь-які дії з боку керівництва Держави у цьому напрямку. Тому що багато років, безпосередньо стикаємся з тисячами громадян, для яких житлова проблема стала най болючою з усіх. Ми розуміємо, що цілком можливо хтось із багатьох сотень наших кандидатів отримає альтернативу в нових пропозиціях банків. Ми погоджуємся, що мають право на життя різні нові моделі фінансових «велосипедів». Житло в «пільговий лізинг», а не пільгові кредити… «Держпідтримка на здешевлення іпотеки», а не часткова компенсація відсотків позичальникам… Нехай буде більше програм гарних та різних! Добре все, що на користь.

  Але ж, велике прохання до усіх відвідувачів сайту, зокрема до наших кандидатів:

НЕ ЗВЕРТАЙТЕСЯ, БУДЬ ЛАСКА, ДО НАШИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗА РОЗ‘ЯСНЕННЯМИ СТОСОВНО УМОВ ІНШИХ ПРОГРАМ ТА МЕХАНИЗМІВ…

   Вивчайте нормативну базу питання за допомогою Інтернету. Звертайтесь до фахівців уповноважених банків… Ми не маємо повноважень, не маємо достатньої інформації для подібних консультувань.  До того ж, нам просто не вистачить часу на свою основну діяльність, якщо ми будемо займатися не своєю справою.

    А нам є що робити.  Прийшла пора розповісти про те, що відбувається, про стан реалізації міських житлових програм. Саме про харківські новини і буде мова. Тому що, як вже неодноразово, з різних джерел повідомлялось про те, що видатків у головному кошторисі країни на 2021 рік, ані на пільгове кредитування, ані для надання держпідтримки на будівництво доступного житла НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО.

  А ось в бюджеті міста Харкова, як і у минулому році закладено видатки в обсязі 100 мільйонів гривень.

  У тому числі і на пільгове житлове кредитування окремих категорій, і для надання безповоротної фінансової субсидії (50 або 40 відсотків) на будівництво житла, і для компенсації відсотків по іпотечним кредитам банка.

   Як завжди на початку бюджетного року розраховати на потужне фінансування важко. Але ж наприкінці січня ми вже отримали перші ресурси.

Всього за перші два місяці ми уклали 11 нових договорів на які використали 8,36 мільйони гривень з бюджету міста Харкова.

   Детальніше:

6 пільгових молодіжних кредита. На це знадобилось 4,52 мільйона гривень;

1 сім’я з числа працівників бюджетних,   комунальних  або вищіх навчальних закладів  Харкова отримала пільговий кредит на суму 0,72 мільйона гривень;

3 пільгових кредита надано учасникам бойових дій в зоні АТО  на загальну суму  2,69  мільйона гривень;

1 сім‘яотримала держпідтримку (бесповоротню грошову субсидію) на будівництва житла в розмірі 390 тис. грн. за напрямком 50/50;

  Минулорічні позичальники УКРГАЗБАНКА своєчасно отримали часткову компенсацію відсотків, сплаченим по іпотечним кредитам, в загальній сумі – 39 тис. грн. Нажаль нових договорів за цим напрямком у поточному році ще не укладалося.

  Треба зазначити, що окрім підготовки та укладання вищезгаданих нових договорів, ми обслужили близько двохсот клієнтів минулого року. В частині здійснення остаточних розрахунків за збудовані квартири. Пори усі негаразди, пов‘язані із постійною реорганізацією ДАБІ, харківські будівельники не лише дотримались планових термінів виконання робіт на об‘єктах. Переважна більшість будинків минулорічної програми вже отримали сертифікати відповідності (лише три об‘єкта ще на розгляді). І здійснення остаточних розрахунків за фактичною площею збудованих квартир, уточнення сум кредитів або держпідтримки є необхідною складовою в процесі виконання програм.

     Також продовжується надання обслуговування понад двох сотень договорів минулих років з позичальниками комерційних банків. Йдеться про надання часткової компенсації відсотків (Порядок-853) та здешевлення вартості іпотечних кредитів (Пордок-343). 

   Оскільки у нашому розпорядженні з лютого залишилась значна сума коштів, на початку березня вже укладено декілька нових договорів.  Йде підготовка до укладання чергових договорів.

   Очікуються рішення сесії Харківської обласної ради щодо бюджету на 2021 рік. В проєкті бюджету закладено 15 мільйонів гривень для надання безповоротної фінансової підтримки (субсидії) на будівництво житла учасникам АТО/ООС.

   У Києві, продовжується розгляд  центральними органами виконавчої влади проекту постанови Уряду, якою буде врегульовано порядок чергові спроби зробити іпотечне кредитування доступнішим

    

Слідкуйте за новинами та оголошеннями.

Ми працюємо для вас.