ЗРОСТАЄ ВАРТІСТЬ БУДІВНИЦТВА. І НЕ ЛИШЕ…

Budynochki vgoru   Сьогодні на сайті Міністерства розвитку громад та територій України оприлюднено наказ від 10.09.2021р. № 230 були затверджені показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, розраховані станом на 01.07.2021 р.

Відтепер розмір цього індикатору для Харківській області складає 15 272,0 грн.

Нагадаємо, що протягом останніх трьох місяцівдля розрахунків сум договорів з кандидатами використовували опосередковану вартість у 14 755,0 грн/кв.м

Таким чином «нормативний метр» подорожчав на 3,5% за один квартал. А з початку року на 9,8%

Ця новина може стати приємною несподіванкою для декількох кандидатів, яким «пощастило» взяти трохи більший кредит або держпідтримку. Але ж загальна кількість нових договорів і саме учасників житлових програм буде меншою.

Ще стрімкішу динаміку зростання цін демонструє ринок житлової нерухомості. Як завжди спочатку дорожчає будівництво нового житла. І це підігріває вторинний ринок.

За висновками фахівців тенденція зростання цін на житло розпочалась на тлі пандемії та не припиниться до кінця поточного року.

Схожа картина спостерігається у багатьох країнах Світу. І, при цьому, Київ потрапив до топ-10 столиць Європи з найнижчими цінами на житло, зайнявши восьме місце в рейтингу. Житло у столиці України коштує в середньому 81,5 тис. євро. За один квадратний метр в центрі Києва потрібно заплатити 1,49 тис. євро. А цім, хто бажає глибше вивчити це питання, пропонуємо декілька змістовних матеріалів:

1.   Суспільне мовлення України «Житло дорожчає попри пандемію та кризу. Чому так відбувається.»  08.09.2021р.

2.   Урядовий кур’єр. «Чому стрімко дорожчає житло». 17.08.2021р.

3.   DailyLviv.com «Житло дорожчає: причини збільшення ціни нерухомості» 07.08.2021р.

4.   Економічна правда. «Ціни на житло стрімко летять вгору: що відбувається на ринку нерухомості». 03.06.2021р.

Бережіть себе та оточуючих.

Вакцинуйтесь та носіть захисні маски!

Слідкуйте за новинами та оголошеннями на сайті. Ми працюємо для вас.