ЗУСТРІЧ З ГРОМАДСЬКИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ ВПО

 Gender 1     Сьогодні, 10 грудня, директор  Харківського регіонального управління Держмолодьжитла Олександр Везель взяв участь в роботі круглого столу «Шляхи відновлення порушених прав нових мешканок приймаючих громад», якій проходив у Центрі гендерної культури(Московський проспект, 124-а).

   Захід був організований Українським Жіночим Фондом за підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта у рамках другого етапу проекту «ВПО та приймаючи громади: розбудова толерантності через діалог». Учасниками заходу стали представники ініціативних груп та приймаючих громад Вінниці, Харкова, Дніпропетровської та Херсонської областей. Круглий стіл став завершальним в 16-денній кампанії проти насильства і саме в День захисту прав людини учасниці, експерти та експертки ділилися знаннями та досвідом у сфері захисту прав жінок ВПО, дискутували про певні законодавчі ініціативи та спільну активізацію в області правової підтримки внутрішньо переміщених осіб.

   Серед інших метою організаторів заходу було привернення уваги до житлових проблем внутрішньо переміщених осіб та засобів іх вирішення. Презентацію аналітичного огляду житлових програм, якими можуть скористатися внутрішньо переміщені особи, підготувала учасниця проекту Ольга Стратийчук.

   Олександр Вензель у ході свого виступу розповів про фактичний стан реалізації державних та місцевих житлових програми, що дають можливість забезпечення ВПО постійним житлом на сьогоднішній день, а також фахове роз‘яснив правове та економічне походження окремих вимог нормативних актів, якими врегульовуються надання держпідтримки або пільгових кредитів.

   Жвавий інтерес викликала практика конструктивного діалогу громадськості ВПО Харкова з керівництвом міста, яка вже у поточному році знайшла своє втілення в реалізації унікальної програми пільгового житлового кредитування ВПО. У той же час учасниками було визначено крайню недостатність уваги до питань забезпечення прав ВПО на житло з боку Держави. Це і відсутність фондів житла соціального призначення і наочна невідповідність обсягів держпідтримки реальній потребі населення, зокрема ВПО. Пролунали критичні виступи стосовно виділення коштів на держпідтримку наприкінці року та недостатньо обґрунтованого розподілу між регіонами.

 

     Олександр Вензель запропонував громадським активістам не складати руки перед труднощами, а продовжувати працювати з органами місцевого самоврядування приймаючих громад та підтримувати зусилля керівництва Держмолодьжитла щодо залучення додаткових джерел фінансування з боку міжнародних фундацій.Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний приділяє багато часу та уваги саме  цьому  питанню. Зустріч з представниками посольств іноземних держав та міжнародних організацій на запрошення «Благодійного фонду «Право на захист», співпраця  з Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН, UNDP) та з Проектом Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень», з представниками Міжнародної організації з міграції (МОМ) - це далеко не повний перелік заходів, які відбулися протягом останнього часу.
    На початку грудня відбулась  робоча зустріч із представниками Норвезької ради у справах біженців (NRC), а на 12 грудня планується участь в заходах Данської Ради у справах біженців (ДРБ)