ЗУСТРІЧАЄМО ВЕРЕСЕНЬ.

    Як і рік тому, у серпні Харківщина випереджувала інших у зростанні кількості нових захворювань на COVID19. Та взагалі підступний вірус пішов в атаку. Тому знову наполегливо просимо вас, шановні відвідувачі нашого сайту:

- бережіть себе, своїх близьких та оточуючих;

- дотримуйтесь простих рекомендацій МОЗ щодо зниження ризиків інфікування короновірусом;

- скористуйтесь наявними пропозиціями щодо щеплення.

    Ми продовжуємо працювати у максимально закритому режимі до повного закінчення карантину в країні. Авжеж роботу не зупиняємо ні на день.

   У серпні завдяки святам робочих днів було лише 19. І саме стільки нових учасників приєдналися до діючих програм протягом місяця. Тобто, можна казати: «Ні дня без нового договору». Найбільше уваги та часу потребували, природно, переможці першого рандомного відбору за міжнародним проектом кредитування внутрішньо переміщених осіб.


   А 17-го вересня було укладено 100-й з початку року договір. На цей раз «ювіляром» виявився учасник бойових дій в зоні АТО, який скористався обласною програмою надання підтримки на будівництво житла захисникам Вітчизни.

     Загальна сума, використаних у серпні коштів склала 14,6 мільйонів гривень.

      Всього за 8 місяців нашим управлінням було отримано та використано за призначенням 73,6 мільйона гривень. Це  трошки більше ніж у минулому році. А укладено 113 договорів за усіма напрямками роботи, що на 9 договорів менше минуло річної кількості. Пояснюється це двома причинами. По-перше поступове зростання вартості будівництва, як фактичної, так і нормативної. По-друге, саме «німецькі кредити» вплинули на цю статистику. Якщо поглянути на середню суми договорів за різними напрямками, то усе стає зрозумілим.

Наприклад, середня сума безповоротної  фінансової допомоги за міською програмою (50/50) – 531 тис. грн, а за обласною (40/60) – 303 тисячі. Середній розмір пільгових кредитів для молоді – 870 тис. грн., у бюджетників та учасників АТО – близько 790 тис. грн. Суттєво меншим виявляється середній кредит із бюджету Харкова для ВПО, а саме 523 тис. грн.

   Порядком надання кредитів за рахунок грантових коштів передбачено, що об’єктом кредитування може бути лише готове (вторинне) житло, при цьому, збудоване не раніше ніж 35 років потому. Природно, що ці квартири дорожчі ніж від забудовника. Тому і гранична вартість для розрахунку цих кредитів вища і середній розмір таких кредитів у серпні виявився – 1,24 млн.грн.

   Як завжди деталізуємо результати роботи з початку року:

1 довгостроковий кредит на будівництво житла молодим громадянам за рахунок власних коштів Держмолодьжитла на суму 840 тисяч гривень;

30 пільгових молодіжних кредитів було надано за рахунок бюджету міста Харкова. На це знадобилось 25,31 мільйона гривень;

8 сімей з числа працівників бюджетних,   комунальних  або вищіх навчальних закладів  Харкова отримали пільгові кредити на загальну суму 6,38 мільйона гривень;

15 пільгових кредитів надано учасникам бойових дій в зоні АТО на суму 11,75 мільйона гривень із міського бюджету;

5 сімей внутрішньо переміщених осіб отримали за рахунок бюджету міста Харкова пільгові кредити на загальну суму 2,64 мільйона гривень;

12 сімей отримали за міською Програмою держпідтримку (бесповоротню грошову субсидію) на будівництва житла, з яких– 7 за напрямком 50/50 (витрачено 3,72 млн. грн.) і 5 за напрямком 40/60 (на суму 1,39 млн. грн.)

-31сім‘я учасників бойових дій в зоні АТО і ООС отримали підтримку на будівництво житла за рахунок бюджету Харківської області на загальну суму 9,42 мільйона гривень.

- 2нових договіри про надання часткової компенсації відсотків за кредитом АБ «УКРГАЗБАНК» на будівництво житла за харківською міською програмою. (Всього ж на компенсацію відсотків з початку року було використано 138 тисяч гривень).

- 9 пільгових кредитів на загальну суму 11,18 млн. грн. було надано на придбання житла внутрішньо переміщеним особам за рахунок грантових коштів Німеччини.

   Без зупинення йде підготовка та укладання чергових договорів з переможцями другого рандомного відбору та за місцевими програмами для використання залишків тогомісячних надходжень.

     У державному бюджеті кошти для надання держпідтримки на будівництво доступного житла та на молодіжне пільгове кредитування не передбачені.

Слідкуйте за новинами та оголошеннями.

Ми працюємо для вас.